חדשות

טכנולוגיה וחדשנות בשירות ענף הניקיון: טווס חושפת את פתרונות המחר

23 מרץ 2025
  • כנס
  • מצוינות
  • מקצועיות

באירוע מרכזי שהתקיים באולם גבריאל בנס ציונה, חשפה חברת טווס חברת הניקיון המובילה והוותיקה  בישראל  בשורות אלקטרה FM, בפני כ-400 לקוחות החברה ובכירים בענף הניקיון את חזון החדשנות הטכנולוגית שיעצב מחדש את ענף הניקיון בישראל. כנס "חדשות וחדשנות" הציג אסטרטגיות מתקדמות לאינטגרציה טכנולוגית בענף המתמודד עם אתגרים מבניים חסרי תקדים. מאחורי השם המתון של הכנס הסתתרה מהפכה של ממש בענף שלרוב נתפס כמסורתי ושמרני.

"גם בספונג'ה יש לוגיה", פתח אילן שמעוני, מנכ"ל ומייסד טווס, את הרצאתו בכנס, משפט שהפך למוטו של האירוע כולו. שמעוני, עם ארבעה עשורים של ניסיון בענף, הציג סקירה מקיפה של המצב בשוק: "תחזית של פער של 121,100 עובדים בשוק העבודה לקראת 2031 מייצר דיסוננס משמעותי בין היצע וביקוש בענף הניקיון". שמעוני הדגיש את הבעייתיות בהתפלגות הגילאים והדמוגרפיה  של העובדים, עם 39.41% מכוח העבודה המשתייך לדור X (גילאי 40-55) ורק 4.59% מדור Z (גילאי 18-28). ומשקל לא מבוטל של כ 13%  מדור ה silent generation  עם (גילאי 70 – 85 ) "שוק עם פער דרמטי כה משמעותי נמצא בנקודת משבר אסטרטגית", הבהיר.

הסקירה הענפית כללה ניתוח השלכות המחסור בעובדים: צמיחת כלכלה "שחורה " , התייקרות אקספוננציאלית בעלויות השירות, ריכוז עובדים במוקדי תעסוקה אטרקטיביים, וסיכון ההמשכיות העסקית של חברות הניקיון. "אנו עומדים בפני פרדיגמה חדשה הדורשת חשיבה מחדש על מודל ההעסקה המסורתי".

שמעוני הציג ארבעה פתרונות אסטרטגיים שטווס מובילה: האצת חדשנות וטכנולוגיה דרך הקמת תחום ייעודי ויבוא ישיר של טכנולוגיות; מיסוד נורמת "שכר מחיה" במקום שכר מינימום; הקצאת היתרים להעסקת עובדי ניקיון זרים (טווס קיבלה הקצאה של 24 היתרים); ושיפור תדמית המקצוע דרך הקלה פנימית והעצמת חשיבות התפקיד.

בהתייחסו לרובוטיקה, הבהיר שמעוני כי "הרובוט יכול להחליף עובד ניקיון בפעולות מסוימות, אך הוא לא יהיה תחליף למפקחת הניקיון. בחישוב ה-ROI (החזר השקעה) עלינו לחשוב מעבר לתחשיב כספי פשוט – על התרומה של הרובוטיקה לשימור העובדים, להקלה על העבודה הקשה ולהפניית זמנם לניקיון איכותי יותר".

אבל טווס לא הזמינה את לקוחותיה רק כדי להציג את האתגרים, אלא בעיקר כדי לחשוף פתרונות טכנולוגיים מתקדמים יישומית ומידית להטמעה "מחר בבוקר ". השאלה המרכזית שריחפה באוויר – כיצד אינטגרציה טכנולוגית יכולה לייצר טרנספורמציה בענף מסורתי?

דני צור ודור גבאי מחברת Elad Data הציגו אפליקציות AI מתקדמות לניתוח ואופטימיזציה של משאבי ניקיון. "כשמדברים על ROI בהטמעת רובוטיקה, המשמעות חורגת מהחלפה פשוטה של כוח אדם", הסבירו. "מדובר באלוקציה מחדש של משאבים, שיפור איכות הניקיון, והפניית המשאב האנושי לפעילויות בעלות ערך מוסף גבוה יותר". הדגמה מעשית של מערכת המנתחת בזמן אמת נתוני עבודה ומחשבת את הכדאיות הכלכלית של אינטגרציית רובוטים הציגה למשתתפים את הפוטנציאל הטמון בטכנולוגיה זו.

דניאל מילוא, מנכ"ל אלקטרה FM הרחיב את הפרספקטיבה בהצגה מקיפה של מודל ה-IFM
 (Integrated Facility Management)כפתרון הוליסטי לניהול מתקנים. "האינטגרציה של שירותים Hard Services, ניהול נכסים, Soft Services, ניהול פרויקטים, MaaS ו-BPO מייצרת סינרגיה תפעולית וערך מוסף משמעותי ללקוח", הסביר מילוא.

מילוא הדגיש את היתרונות של מודל עירוב שימושים בניהול מתקנים והאתגרים הייחודיים שהוא מציב. "הבניינים היום מורכבים וספקי שירות קטנים כבר לא יכולים לעשות את העבודה. לכל הלקוחות יש דרישות שונות – בקומפלקס אחד ישנם עובדים, מגורים, מסחר וכולם עם דרישות שונות שצריך לעמוד בכולן," הסביר מילוא. לדבריו, אלקטרה FM היא החברה היחידה בישראל המסוגלת לנהל מורכבות כזו, וטווס מהווה חלק אינטגרלי ממודל ה-IFM.

בהרצאתו, פירט מילוא את חמשת היתרונות המרכזיים של המודל האינטגרטיבי: חיסכון משמעותי בעלויות תפעוליות, מצוינות מקצועית בכל תחומי השירות, גמישות הפעלה מותאמת לצרכי הלקוח, חוויית לקוח הוליסטית "מהרגע שהלקוח קם בבוקר, דרך ההגעה למקום העבודה ועד סוף היום", ומזעור סיכונים תפעוליים. האתגר היחיד, כפי שציין מילוא, הוא הצורך בשינוי תפיסתי משמעותי אצל הלקוחות.

המודל שהציג מאפשר לארגונים להתמקד בליבת העסק שלהם בעוד אלקטרה FM מנהלת את כלל מערך התחזוקה והשירותים של הנכס באופן אינטגרטיבי, יעיל וחדשני.

השיא של הכנס הייתה הרצאתו של אבי ישורון, מנהל תחום החדשנות והטכנולוגיה בטווס. ישורון, שהוביל את אסטרטגיית החדשנות של החברה מאז פברואר 2024, הציג גישה רב-שלבית להטמעת טכנולוגיות מתקדמות בענף. "מסע החדשנות שלנו מבוסס על מחקר שיטתי ויבוא ישיר של טכנולוגיות פורצות דרך, תוך התאמתן לצרכים הספציפיים של השוק המקומי", הסביר.

ישורון סקר את חמש אבני הדרך האסטרטגיות של מהלך החדשנות: השתתפות בתערוכת INTERCLEAN באמסטרדם לאיתור טכנולוגיות, יצירת שותפויות אסטרטגיות עם חברות בינלאומיות מובילות, פיתוח מתודולוגיית TPT (Time Per Task) למיפוי זמני תקן מדויקים, זכיית הפרוייקט של טווס "הטמעת טכנולוגיה בענף הניקיון " בתוכנית 360 להכשרת מובילי חדשנות של הג'וינט והשותפים (הטכניון, משרד הכלכלה, רשות החדשנות ומערך הדיגיטל הלאומי), והתוכנית האסטרטגית לשנת 2025 הכוללת השלמת הפרויקט , ביקור בתערוכת הניקיון בסין , יבוא טכנולוגי ישיר והקמת קהילת חדשנות פנים-ארגונית.

בלב המתודולוגיה עומד פרויקט TPT החדשני – מודל מתקדם למדידת זמני ביצוע אופטימליים לכל משימת ניקיון. "זוהי הפעם הראשונה שמבוצע מיפוי אנליטי מדויק של משימות הניקיון בישראל", הדגיש ישורון. "המידע האמפירי מאפשר תכנון מבוסס-נתונים של תוכניות עבודה, אופטימיזציה של משאבים, וחישוב החזר השקעה מדויק עבור הטמעת טכנולוגיות חדשניות".

החלק השני של הכנס היה סיור מודרך ב-14 תחנות חדשנות שהוקמו במיוחד עבור האירוע. המשתתפים התפזרו בין הביתנים השונים, התנסו בהפעלת הרובוטים האוטונומיים לטיאוט ,שטיפה ושאיבה , בחנו את המופים המתקדמים שאינם דורשים סחיטה ידנית ואת מכונות השטיפה הזעירות והתרשמו ממערכת הבאזזטק החדשה עםפלטפורמת AI לניהול פרדיקטיבי של צרכי ניקיון בחדרי שירותים ומטבחונים.

מנהלי תפעול ומקבלי החלטות בחברות המשתתפות בכנס הביעו עניין רב בפתרונות שהוצגו. החדשנות בענף הניקיון הוצגה לא כמותרות אלא כהכרח אסטרטגי. "הפתרונות הטכנולוגיים המוצגים בכנס מציעים הזדמנות לאופטימיזציה משמעותית של משאבי הניקיון במתקנים," ציין מנהל תפעול באחת מחברות ההיי-טק המובילות.

מערכת הרובוטיקה של חברת VIGGO, המסוגלת לבצע טיאוט אוטונומי של כבישים, משכה תשומת לב מיוחדת כפתרון למשימות בעלות אינטנסיביות גבוהה וכדאיות נמוכה לביצוע אנושי. לצידה, רובוט חברת Kemaro לאיסוף דיפרנציאלי של פסולת הדגים יכולות מתקדמות בסביבות עבודה מורכבות , רובוט של חברת I-TEAM -היחיד בעולם שמאושר לניקיון בחדרים נקיים אשר הושק השבוע בהולנד וכמובן הרובוט הדו"ש של חברת PUDU -היחיד בישראל שעובדצבאופן אוטונומי עם מעליות של חברת אלקטרה.

"החזון האסטרטגי שלנו אינו החלפת המשאב האנושי", הדגיש שמעוני במהלך האירוע. "הרובוטיקה יכולה להחליף פעילויות ניקיון מסוימות, אך לא את הערך המוסף של עובד הניקיון המיומן. המטרה היא טרנספורמציה של המקצוע למודל מתקדם יותר, המשלב מומחיות טכנולוגית עם ניקיון איכותי".

בתחנות הרובוטים לקרצוף רצפות ושאיבת שטיחים, הודגמה גם השפעת הטכנולוגיה על תפקידי עובדי הניקיון. עובדים שעברו הכשרה להפעלת המערכות החדשות הציגו את השינוי המקצועי. "התפקיד עבר אבולוציה משמעותית", הסביר אחד העובדים הוותיקים. "כיום אני מפעיל גם מערך טכנולוגי במקום לבצע את כל העבודה הפיזית בעצמי. זו העלאה משמעותית ברמת המומחיות והסיפוק המקצועי".

בין המבקרים בתחנות החדשנות, ניכרה ההתעניינות במיוחד ב"אפוד הקרב" של עובד הניקיון ב-2025 – קונספט חדשני הנמצא בפיתוח בטווס, המשלב מכלול של ציוד, מיכון וחומרים מתקדמים המיועדים להקל על העומס הפיזי, להעלות את התפוקה ולשפר את חווית העבודה. אפוד זה מסמל את המעבר של עובד הניקיון המסורתי לטכנאי ניקיון מתקדם, המצויד בטכנולוגיה חכמה ובכלים ארגונומיים.

בסיום הכנס הוענק למשתתפים ספרו של אילו שמעוני – קיצור תולדות הניקיון

הכנס נחתם בטקס הרמת כוסית לחג הפסח, כשאילן שמעוני מסכם את המהפכה המתרחשת בענף: "אנו ניצבים בנקודת מפנה אסטרטגית בענף הניקיון. הטכנולוגיה אינה מחליפה את המשאב האנושי, אלא מאפשרת רה-פוזיציה של המקצוע כתחום טכנולוגי, מתקדם ובעל ערך מוסף משמעותי למשק".

"הדואג לימים זורע חיטים, הדואג לשנים נוטע עצים, הדואג לדורות מחנך שוק", ציטט שמעוני בנאומו, משפט המשקף את החזון האסטרטגי ארוך-הטווח של טווס. חזון זה מבטא את מחויבות החברה להובלת טרנספורמציה מבנית בענף הניקיון בישראל – שינוי המבוסס על 40 שנות מומחיות מצטברת ומוכוון לעתיד של אינטגרציה טכנולוגית, קיימות ויעילות תפעולית.

כנס "חדשות וחדשנות" של טווס אינו רק אירוע נקודתי, אלא סמן דרך בהתפתחות ענף הניקיון בישראל. בעידן שבו אתגרי כוח אדם, איכות הסביבה וציפיות לקוחות גבוהות יותר מאשר אי פעם, הטמעת טכנולוגיות מתקדמות וחשיבה חדשנית אינן רק בגדר יתרון תחרותי – אלא הכרח עסקי ואסטרטגי. המסר העיקרי של הכנס היה ברור: העתיד שייך לחברות המאמצות חדשנות, משלבות טכנולוגיה ומציבות את הגורם האנושי במרכז, כחלק מאקוסיסטם שלם של פתרונות אינטגרטיביים.

גלו עוד

כאן תוכלו למצוא את כל החדשות והעדכונים של צוות אלקטרה FM, החל משירותים חכמים מתקדמים ועד לטרנדים מתפתחים בתחום ה-IFM, הכול במרחק לחיצת עכבר.